A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. december 19., vasárnap

Meditácia

„Dajú mu meno Emanuel, čo znamená ‚Boh s nami‘“ (Mt 1, 23).

Ako dobre nám padne, keď nám niekto vo chvíľach smútku, osamelosti či strachu povie: „Som s tebou “ a myslí to naozaj vážne!

Asi sedemsto rokov pred Ježišovým narodením dostal jeden vyľakaný panovník podobné slovné posolstvo – a to z najspoľahlivejšieho zdroja, aký si len mohol želať. Skrze proroka Izaiáša totiž prehovoril ku kráľovi Achazovi sám Boh. Povedal mu, že zachráni Jeruzalem z rúk nepriateľskej armády a svoje slová potvrdil znamením: „Panna počne a porodí syna a dá mu meno Emanuel“ (Iz 7, 14).

Izaiášove slová sa vzťahovali na konkrétnu mladú ženu – možno novú kráľovu manželku – a jej zázračné tehotenstvo. Dnešné evanjelium však ukazuje, že t o proroctvo malo hlbší a netušený zmysel. Matúš, inšpirovaný Duchom Svätým, vyhlasuje, že dokonalým naplnením tohto prísľubu je Ježiš. Je vlastným Synom Boha, počatý Duchom Svätým, nie je len znamením Božej prítomnosti – on sám je „Emanuel“. On sám je „Boh s nami“ (Mt 1, 23).

Toto je konečné a definitívne rozhodnutie: „Som s tebou!“ A znamená, že k nám skrze vtelenie prišiel všemohúci Boh, aby zachránil, čo sa stratilo. Že nám vo svojej nekonečnej láske poslal svojho jediného Syna, aby nás zachránil od hriechu a smrti. Ježiš je nepochybne Boh s nami!

Prijmi to do svojho srdca ako dnešné Božie posolstvo pre teba. Ak si veselo pospevuješ, zdieľa s tebou tvoju radosť. Ak si vystresovaný, Ježiš ti ponúka svoj pokoj. Ak si ubolený, pripomína ti: „Som stále s tebou“ – v jeho slove, v Eucharistii, v každodennom živote (Mt 28, 20). Ak máš pocit, že na niektorú zo svojich povinností nestačíš, či už je to výchova dieťaťa, vyriešenie konfliktu, zbavenie sa zlozvyku, hľadanie práce, obráť sa na Ježiša. Nikdy v živote nezabudni, že Boh je s tebou!

„Ježišu, verím, že ty si ‚Boh s nami‘. Pomôž mi, prosím, aby som sa stal citlivejším na tvoju prítomnosť a otvorenejším na plnenie tvojej vôle. Chcem byť s tebou navždy tak, ako si aj ty so mnou.“
Izaiáš 7, 10 – 14; Žalm 24, 1 – 6; List Rimanom 1, 1 – 7
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...