A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. december 27., hétfő

Karácsony nyolcada

Az oldalt található szavazásaink egyik kérdése az volt, hogy mennyi időn keresztül ünnepli az Egyház a karácsonyt. A helyes válasz az, hogy nyolc napig. A II. Vatikáni zsinatot követő liturgikus reform eltörölte számos ünnep nyolcadát. Az ünnepek fontosságát is hagnsúlyozta a nyolcad, amiben az ünnepnap hangsúlyával ünnepel az Egyház továbbra is. Karácsony nyolcada például megmaradt és húsvétkor is van nyolcad.
A Római Misekönyv bevezetőjében így fogalmaz:
"A húsvéti misztérium évi ünneplése után legfontosabbnak tartja az Egyház, hogy megemlékezzék Urunk születéséről és első bemutatkozásairól. Ez történik a karácsonyi időszakban." A karácsonynak nem csak nyolcada van, hanem a húsvéthoz hasonlóan különálló liturgikus időszak is az egyházi év szerkezetében. Ez az időszak január 6-ig tart. Ekkor szokás a fenyőfákat is lebontani.
A liturgia ilyen módon kapcsol be minket abba a szüntelen örvendezésbe és dicsőítésbe, melyet az angyalokkal együtt végez az egész megdicsőült Egyház.

Karácsony nyolcadának rendje:

a) a nyolcad alatti vasárnap, és amikor ilyen nincs, akkor december 30-a Szent Család ünnepe;
 b) december 26-a Szent István első vértanú ünnepe;
c) december 27-e Szent János apostol és evangélista ünnepe;
d) december 28-a Aprószentek ünnepe;
e) december 29-e, 30-a és 31-e: a nyolcad alatti napok;
f) január 1-én, karácsony nyolcadán, Szűz Máriának, Isten szent Anyjának főünnepe van; ezen a napon emlékezünk meg Jézus névadásáról is (körülmetélése).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...