A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. január 3., hétfő

Rongálás a templomban

Sajnálatos eseménnyel kezdődik az új év. Egy betegség utáni halálozás is szegényebbé tette egyházközségünket,
 a szent liturgia szolgálatában álló orgona pedig megsérült. Feltehetően rongálás okozta a kárt. A játszóasztalon található regiszterek fölötti táblácskákat feszítették le, valamint még egy kis táblát, ami az orgona gyártási számát tüntette fel. A Rieger testvérek által készített orgona műemlék és egyedi darab.
A karácsony előtti orgonahangverseny elmélyítette készületünket. Az orgona csendessége a liturgiákon pedig erős hiányt ébreszt a hívekben (kántor hiányában). Az orgona szent hangszer, a liturgikus ének kísérője - kezdetben ezt is a pogányok használták. A "hangszerek királynőjének" is nevezik.
Mivel a kórusra a feljárás nyitott templomkapu esetén elég könnyű, ezért a rongálók előtt sincs akadály. A feljáratra még nem készült ajtó.
A megrongált tárgy már nem állítható helyre, hiszen az eredeti, fémből készült táblácskák valószínűleg nem kerülnek elő.
Jézus így fogalmaz: "Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!" (Mt 5,44-48)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...