A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. január 16., vasárnap

Zarándoklat és megemlékezés

A márianosztrai kegytemplom oltárképe
Egy érdekes Pázmány-idézet a mottója az idei Boldog Özséb Zarándoklatnak: "Ha tudni akarod országod állapotát tekints Remete Szent Pál rendjére! Ha számukat fogyni látod, tudd meg, hogy az országnak is rosszúl áll a szénája! De ha őket növekedni látod, tudnod kell, hogy az ország felemelkedőben van!" (Pázmány Péter)
Hazánkban a rend négy kolostort tart fenn. Egy két évvel ezelőtti adat szerint Magyarországon 22 tagja volt a rendnek. A legtöbb szerzetesük Lengyelországban él: 200 körüli létszámmal.
A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend. Hivatalos neve Szent Pál Első Remete Szerzeteseinek Rendje (latinul: Ordo Fratrum Sancti Pauli Primi Eremitae, O.S.P.P.E., lengyelül: Zakon Świętego Pawła Pierwszego Pustelnika). A rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította, amikor 1250-ben egyesítette a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsett. Magyar pálos közösségek vannak Budapesten (a Szent Gellért-sziklatemplomban), Márianosztrán és Petőfiszálláson.


Az Esztergomi Pálos Baráti kör és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya rendezésében kerül sor 2011. január 20-án, csütörtökön a zarándoklatra. A részletes programot a lenti képre kattintva elolvashatja!
Az útvonalon maga Boldog Özséb is járt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...