A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. november 28., vasárnap

Vesperás a meg nem született életekért

XVI. Benedek pápa tegnap este 18:00-kor ünnepélyes vesperást vezetett a Szent Péter bazilikában. Homíliájában kifejtette az új liturgikus év kezdetének jelentőségét, valamint azt, hogy a liturgikus év Jézus Krisztus halála és megdicsőülése felé halad, az a középpontja. Ismételten felhívta a figyelmet az Eucharisztia fontosságára és tiszteletére.
Beszédében utalt a Gaudium et spes kezdetű zsinati dokumentumára - azon belül arra a szakszra, melyben Krisztusról, mint az új emberről van szó (GS 22.). "Krisztus, az új Ádám, az Atya és az ő szeretete misztériumának kinyilatkoztatásában teljesen föltárja az embert az embernek, és megmutatja magasztos hivatását. ... Isten Fia ugyanis megtestesülésével valamiképpen minden emberrel egyesült."- idézett a pápa. Ezután kitért az élet védelmére, ismét a zsinati dokumentumot idézve: "nem lehet igazi ellentmondás az élet továbbadásának és az igazi hitvesi szerelem ápolásának isteni törvényei között." Szűz Máriát, mint édesanyát emelte ki, aki emlőjével táplálta a gyermek Jézust.
"Tisztelni, megvédeni és szeretni minden emberi életet!" - hangsúlyozta XVI. Benedek. Minden megfogant élet egy új individuum, és csoda, amely nem csak biológiai anyagok összessége. Az éhező, beteg, bántalmazott, szükséget szenvedő gyermekekre is kitért. Fontos, hogy az egész világ felfigyeljen rájuk, és megérezze fájdalmukat. Beszédét az ismert mondattal zárta: Ave, verum Corpus, natum de Maria Virgine! (Üdvözlégy igaz Test, ki Szűz Máriától születtél!)

Dnes večer o 18:00 hod. Svätý Otec predsedal v Bazilike sv. Petra liturgii vešpier prvej adventnej nedele. Táto prax slávenia, pri príležitosti začiatku nového liturgického roka, bola zavedená Benediktom XVI. a tento rok sa spája i s modlitbovou vigíliou za počatý život. Touto vigíliou sa ukončil i trojdňový medzinárodný kongres na tému „Kresťanská rodina ako predmet evanjelizácie“, ktorý organizovala Pápežská rada pre rodinu. K modlitbám za počatý život sa pripojili i farnosti, rehoľné komunity, asociácie a cirkevné hnutia na celom svete. Svätý Otec počas liturgie prvých vešpier adventnej nedele – okrem iného – povedal:
"Drahí bratia a sestry, týmto slávením vešpier nám Pán dáva milosť a radosť z otvorenia nového liturgického roka, počínajúc jeho prvou fázou: Advent je obdobie, ktoré pripomína príchod Boha medzi nás. Každý začiatok prináša so sebou zvláštnu milosť, pretože je požehnaním Pána. V tomto Advente nám bude opäť daná skúsenosť blízkosti toho, ktorý stvoril svet, ktorý riadi dejiny a ktorý sa o nás stará až do takej miery, že sa stal človekom. Skutočne, veľké a fascinujúce je tajomstvo Boha medzi nami, Boha, ktorý sa stáva jedným z nás, ktorí budeme v nadchádzajúcich týždňoch kráčať smerom k Vianociam. Počas Adventu pocítime Cirkev, ktorá nás vedie za ruku. Umožní nám zažiť radostné očakávanie príchodu Pána, ktorý nás všetkých objíma svojou láskou, ktorá zachraňuje a potešuje." (rv)

A Szentatya imája:  
„Urunk Jézus, Te, aki hűségesen meglátogatod és jelenléteddel elárasztod az egyházat és az emberi történelmet, aki Tested és Véred csodálatos Szentsége által részesítesz bennünket isteni életedben és megízlelteted velünk az örök élet örömét, imádunk és áldunk Téged.
Leborulva előtted, aki a közöttünk valóban jelenlévő élet forrása vagy, könyörgünk hozzád: Ébreszd fel bennünk újra a tiszteletet minden születendő emberi élet iránt, tégy képessé minket arra, hogy az anya méhének gyümölcsében megpillantsuk a Teremtő csodálatos művét, tedd készségessé szívünket, hogy nagylelkűen befogadjunk minden gyermeket, aki kopogtat az élet ajtaján.
Áldd meg a családokat, szenteld meg a házaspárokat, tedd termékennyé szeretetüket. Kísérd el Szentlelked világosságával a törvényhozó testületek döntéseit, hogy a népek és nemzetek elismerjék és tiszteljék az élet, minden emberi élet szent mivoltát.
Vezesd a tudósok és orvosok munkáját, hogy a haladás járuljon hozzá a személy átfogó fejlődéséhez és senki ne szenvedjen elnyomást, igazságtalanságot.
Adj találékony szeretetet a köztisztviselőknek és gazdasági szakértőknek, hogy teremtsenek megfelelő feltételeket a fiatal családok számára az új élet örömteli befogadására. Vigasztald meg azokat a házaspárokat, amelyek azért szenvednek, mert nem lehet gyermekük. Gondoskodj róluk jóságoddal.
Nevelj mindenkit arra: viseljék gondját az árva és sorsukra hagyott gyermekeknek, hogy megtapasztalhassák szereteted melegségét, isteni szíved vigaszát.
Mélyen hívő Édesanyáddal, Máriával együtt, akinek ölében magadra vetted emberi természetünket, Tőled, egyetlen igaz Jónktól és Üdvözítőnktől várjuk az erőt, hogy szeressük és szolgáljuk az életet, miközben várjuk, hogy mindig Benned és a Boldogságos Szentháromság szeretetközösségében élhessünk. Amen." (forrás: Magyar Kurír)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...