A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. november 30., kedd

Szent András apostol

Simon Péter testvére volt Szent Adrás apostol. Halászként dolgozott, és Keresztelő Szent János tanítványa lett. Jézus keresztsége után viszont azonnal az ő szolgálatába állt (Jn 1,35-40). Testvérét, Pétert is András vitte Jézushoz, s míg András a maga elhatározásából akart Jézus tanítványa lenni, addig Pétert Jézus szólította fel erre a szolgálatra. Így a két testvér otthagyta a halászéletet és háromévnyi tanítványságot vállaltak, utána pedig életük végéig tanúságot tettek szerte a világon, és Jézus Krisztus mellett életük árán is kiálltak.
A legenda szerint András ezeken a területeken prédikált és hirdette az evangéliumot: Pontus, Bithynia, Kis-Ázsia, Trákia, Epirus és Akhája (Görögország). Kiszabadította a bebörtönzött Mátét is, és sokat foglalkozott a betegekkel.
Patrasban a kormányzó feleségét meg akarta téríteni a keresztény hitre, azonban a kormányzó egy X alakú keresztre kötöztette Andrást, hogy lassú hallállal haljon meg. Krisztushoz hasonlóan szenvedett, hiszen a két nap szenvedés alatt leköpték és gúnyolták. Azonban ő ezt prédikálással viszonozta.
Szent Jeromos szerint András apostol ereklyéit II. Constantius parancsára 357 körül Konstantinápolyba szállították. Fejét 1461-ben Palaiologosz Tamás bizánci despota II. Pius pápának ajándékozta, az ereklyét a vatikáni Szent Péter bazilikában helyezték el. Ereklyéi napjainkban Pátrában találhatók, a vértanúság helyszínén, miután a VI. Pál pápa 1964-ben visszaajándékozta azt a keleti egyháznak a barátság erősítéseként. A Pátrában található ereklyék a szent kisujját, koponyacsontjának tetejét, és annak a keresztnek egy darabját tartalmazzák, melyre keresztre feszítették.
Sok település viseli Szent András nevét, ahogyan számos templomot is az ő tiszteletére szenteltek fel.
A magyar Szent Koronán is megtalálható az ábrázolása.
A Szent (I.) László korabeli egyházi zsinat határozatai a szentek ünnepeivel kapcsolatban: "Hogy ezek az ünnepek megünnepelendők minden évben: az Úr születése, Szent István első vértanú ünnepe, Szent János evangélista ünnepe, az Aprószentek ünnepe, az Úr körülmetéltetése, Vízkereszt és annak előestéje, Gyertyaszentelő Boldogasszony, húsvétkor négy nap, Szent György vértanú ünnepe, Fülöp és Jakab ünnepe és ennek előestéje, Szentkereszt megtalálása, az Úr mennybemenetele, Szent István király ünnepe, Bertalan apostol ünnepe, Szűz Mária születése, Szentkereszt felmagasztaltatása, Szent Máté apostol ünnepe, Szent Gellért ünnepe, Szent Mihály arkangyal ünnepe, Simon és Júdás ünnepe, Mindszentek ünnepe, Szent Imre hitvalló ünnepe, Szent Márton ünnepe, Szent András ünnepe, Szent Miklós ünnepe, Szent Tamás apostol ünnepe és minden egyházközség ünnepelje meg saját védőszentjét és az egyház felszentelésének napját."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...