A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. május 3., kedd

Az imádság háza

Templombúcsú idején úgy illik, hogy templomunkkal részletesebben foglalkozzunk. Ezt több részben tesszük, most egy képet látunk, mely egy bérmálási emléklap 1958-ból.
A képen több szembetűnő dolog van: áldoztató rács, függöny a tabernákulum előtt, barokk oltárkép, egy oltár. Látható a tabernákulum tetejére helyezett Szent Kereszt ereklye, ami betudható az ünnepnek is - talán nem volt mindig kitéve. Az oltárkép a Golgota hegyén történt eseményekből idéz fel néhányat. Csak a főoltáron miséztek a II. Vatikáni Zsinat utáni reform előtt. Ezt nevezik "versus ad orientem" vagy "ad Dominum" misézésnek. Az imairány megkövetelte, hogy az imádkozó ember Isten felé forduljon egész lényével, fizikailag is (Krisztus a mi felkelő Napunk...). A tabernákulum előtti függöny "sátorrá" alakítja azt, és színe a liturgikus színnel megegyező.
Az áldoztató rács nagyon sok helyen megvan még, külföldön a legtöbb helyen megtartották. Ez a Krisztussal egyesülő hívő ember gyermeki voltát és alázatát, hódolatát segít kifejezni. Térdre borulunk a Nagy Szentség előtt, és engedjük magunkat gyermek módjára táplálni az Úr által. A közepe kinyitható a liturgikus mozgás miatt.
Ősszel már jeleztük, hogy szívesen fogadunk régi fotókat. Ezt most is így gondoljuk, és bátorítunk minden ide látogatót, hogy ossza meg velünk archív fotóit, még ha nem is kötődik egy konkrét eseményhez.
Végezetül álljon itt néhány részlet a templomszentelési szentmise liturgikus énekeiből. (Ezt lehet énekelni templombúcsú idején is, vagy természetesen a titulusról szóló énekeket. A templomszentelés évfordulóján - ha az ismert - ezek szólnak.)
Introitus: Félelmetes ez a hely, ez az Isten háza és a menny kapuja és Isten hajlékának nevezik. Zsolt.: Mily kellemesek a te hajlékaid, seregeknek Ura! Sóvárogva vágyakozik lelkem az Úr udvaraiba.
Részlet a könyörgésből: "...hallgasd meg néped imádságait és add, hogy aki jótéteményeidet kérve belép e templomba, minden könyörgése teljesülésének örvendezhessen."
Communio: Az én házam imádság házának fog hivatni, mondá az Úr: benne mindenki, aki kér, kapni fog, aki keres talál és a zörgetőnek megnyitnak. Zsoltár: Mily kedvesek a te hajlékaid, seregeknek Ura! Kívánkozik és sóvárog az én lelkem az Úr csarnokai után.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...