A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. február 20., vasárnap

Jézus utánzása a feladat

Ma délben a Szent Péter téren mintegy 25.000 zarándok gyűlt össze, hogy meghallgassa XVI. Benedek pápa tanítását. A pápa mai két fő témája a "megbékélés öröme" és a "szeretet tökéletessége" volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a keresztényeknek Jézus életstílusát kell követni. Szent Ciprián karthágói egyházatyát (200-258)  idézve a pápa hangsúlyozta, hogy Isten apaságára az istengyermeki viselkedéssel kell felelni, amely jó viselkedéssel az Istent dicsőítjük és magasztaljuk.
Aki Jézust magához veszi életében és teljes szívéből szereti, abban egy "új kezdet" születik. Új életformát kell élnünk, amit a szeretet táplál. Isten ugyanis az üdvösségre rendelt minket.
Ha üldöznek is minket, szenvedni kell, a gyűlöletet és bosszút kerülni kell. Imádkozni kell az üldözőkért, hogy elnyerjék a békét és a szabadságot.
Végül a pápa emlékeztetett arra, hogy február 22-én lesz Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepe. Krisztus azt a feladatot bízta Péterre (mint elsőnek az apostolok közt), hogy mestere és lelki vezetője legyen Isten népének, akit a mennybe kell emelnie feladatában. "Én ennél fogva buzdítalak tehát titeket, pásztorok, vegyétek fel az "új életstílust", amit Jézus vezetett be, és amit az apostolok különleges feladatként kaptak." - mondta a pápa a papság évének elején írt levelére utalva.
Végül köszöntőjében ismét az evangéliumról szólt: Jézus példát adott nekünk az önzetlen szeretetre és az őszinteségre. Ha imádkozunk ellenségeinkért, akkor válunk igazán a mennyei Atya gyermekeivé. És akkor meglátják őt a földön az emberek is.

A Pápai Évkönyv borítója
Ide kapcsoljuk azt a hírt, hogy Tarcisio Bertone bíboros bemutatta a 2011-es Pápai Évkönyvet február 19-én. Az Évkönyv számos adatot tartalmaz, mely a katolikus Egyházzal kapcsolatos. Összességében elmondható, hogy az utóbbi években növekedés tapasztalható. 2008-ban és 2009-ben 1,3 százalékkal nőtt a katolikusok száma (1 milliárd 181 millió lett így). 2010-ben a pápa 10 új püspöki széket hozott létre, egy Apostoli Exarhátust és egy apostoli vikariátust. Ezzel együtt nőtt a püspökök száma is (5065-re). Az elmúlt tíz évben a papok száma is nőtt 405.178-ról 410.593-ra (2009-es adat). A papok száma Európában csökkent, a legnagyobb növekedés Afrikára jellemző.
38.155 állandó diakónus van. Ezekkel szemben csökkenés tapasztalható a női szerzetesrendekben annak ellenére, hogy Afrikában és Ázsiában a számuk egyre nő.
Az Évkönyv megrendelhető itt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...