A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. február 12., szombat

Zsolozsma

Zsolozsma a Heiligenkreuz-i ciszter apátságban 2011. február 10-én.
Vezeti:  Maximilian Heim OCist (jobbra) , az új apát.
Az Egyház nyilvános, közös, hivatalos imádsága a zsolozsma. XVI. Benedek pápa együtt imádkozza a hívekkel a nagy ünnepek előestéjén, ezzel is jelezve annak jelentőségét és lehetőségét. A világegyház számos plébániáján közösen végzik a hívek a pap vezetésével - általában a reggeli vagy az esti dicséretet.
A zsolzsma jelenleg egy négykötetes sorozatban található, melyet Breviariumnak hívunk (Az imaórák liturgiája). A napi zsolozsma felépítése: laudes (reggeli dicséret), nona (délelőtt 9 óra tájban), sexta (déli időben), tertia (délután 3 óra tájban), vesperás (esti dicséret), completorium (lefekvés előtti) és a matutinum (virrasztó zsolozsma).
Magyarul itt, szlovákul itt, németül itt végezheti a zsolozsmát. (A zsolozsma kapható könyv formájában is a kegytárgy üzletekben. Egykötetes zsolozsmáskönyvet is kiadtak.)


A zsolozsmában a Szentírásból és a Szenthagyományból vett szövegeket énekelve, a megszabott imaórákat megtartva megvalósítja a folyamatos istendicséretet az Egyház.
A II. Vatikáni zsinat tanítása szerint: "Az egész emberi közösséget maga köré gyűjtötte (ti. Jézus), hogy vele együtt, közösségben énekeljék az Istendicséretnek ezt az égi énekét. A Szent Zsolozsma az ősi krisztusi hagyományokból épült ki."
A zsolozsmát a papságnak az egész közösség nevében, képviseletében, kötelességszerűen, rendszeresen, teljes egészében el kell végeznie. A Zsinat szerint "mindazok, akik a szent Zsolozsmát végzik..., az Anyaszentegyház nevében állnak Isten trónja előtt. Ajánlatos, hogy a világi hívők is imádkozzák, akár maguk között csoportban, de még külön-külön egyenként is."
A zsolozsma gerincét a Zsoltárok alkotják. A zsoltárokat imádkozta Krisztus, az apostolok, s minden keresztény századok.
A zsolozsmát végzők nem pillanatnyi vallásos élményüket fejezik ki, hanem az Egyház legfontosabb mondanivalóit veszik ajkukra. A zsolozsma az imádság iskolája is. Megtanuljuk belőle, hogy imádságunk az isteni igazságokból nőjön ki. Hogy az imádságban dicsőíteni, szemlélni, Isten műveit megvallani, azokról megemlékezni is kell, nem csak kérni, sőt Isten szavát megfelelő módon hallgatni is imádság!
A zsolozsma megtanít az értelem és érzelem egyensúlyára vallásos életünkben.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...