A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. február 25., péntek

Katolikus nevelés

Már hirdettük, hogy a most következő vasárnap gyűjtés lesz a katolikus iskolák támogatására. A katolikus iskola sokszínűsége mellett és az oda jelentkezők/ott tanulók sokfélesége miatt sem megvetendő. Alapelvei vannak, melyeket igyekszik átadni. Az általános műveltség mellett kiemelt szerepe van az imaéletnek, a liturgiának, a közösségnek, a teremtett világnak és a tudatosságra nevelésnek.
"A nehézségek közt politikai, társadalmi és kulturális jellegűek is vannak, és ezek akadályozzák vagy megnehezítik a katolikus iskolák működését." - írja a Katolikus Nevelés Kongregációja. Egy katolikus iskola szellemiségében gyengül manapság, hiszen a világ átalakulása arra is hatással van. Feljelentesék és jogok sokasága tartkítja és nehezíti meg az igazság átadásának lehetőségét. Mégis, Isten Lelke ott működik, ahol akar, éppen ezért a kegyelem által még mindig a katolikus iskola az erkölcsösebb, valóban emberré nevelő közeg.
"Indokoltnak tartjuk emlékeztetni arra is, hogy a szerzetesek jelenléte a nevelői közösségben elengedhetetlen, mert ők képesek különösen hatékony nevelôi tevékenységre" - folytatja a Kongregáció. Tudjuk, hogy nem csupán szerzetesi közösségek működtetnek iskolákat, de a papság és a megszentelt élet jelenléte a fiatalok körében óriási formáló erő lehet. Negatív példájával is (azzal még inkább), de puszta jelenlétük, és feladatuk lelkiismeretes elvégzése nevelő erő.
"Az oktatásra sürget a szeretet" (Bölcs. 6,17). "A katolikus iskola sajátos jegye, hogy mindenki iskolája, különösképpen a legkisebbeké. A történelem tanúsága szerint a katolikus nevelő-oktató intézmények azért jöttek létre, hogy feleletet adjanak a szociálisan és gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok szükségletére. Nem hat az újdonság erejével, ha azt állítjuk, hogy a katolikus iskolák annak a mélységes nevelői szeretetnek erejéből jöttek létre, amelyet az egyház a magukra hagyott és minden nevelési hatástól megfosztott gyermekek és fiatalok iránt érzett."
A II. János Pál pápa idejében (1997) kiadott dokumentum  felhívja a figyelmet arra is, hogy a nevelésben elengedhetetlen szerepe van a szülőnek is. Viszont ma, amikor a családok fele szétesett, és a "család" fogalma kezd semmitmondóvá válni, ismét az Egyház feladata, hogy ösztönözzön az Isten által rendelt életforma megélésére. Az Egyház feladata (elsősorban helyi szinten) felkarolni a szétesett, szegény családokat, hogy a Szent Család mintájára a gyermekek "növekedjenek korban és bölcsességben". Tudjuk, hogy a tanulatlan és neveletlen társadalmi réteg milyen hatással lehet a nagyobb közösségre. Ezért nem lenézni kell őket, hanem felkarolni, támogatni, célt adni nekik - Don Boscohoz hasonlóan. Az Egyház ezt csakis a szentségek által tudja megtenni. Úgy, hogy elvezeti az embereket (a legkisebbeket is) az oltárhoz, letérdel velük együtt Isten elé, megvallja hitét, és segíti a jó megtartásában - példával.
Az anyagi feltétel pedig elengedhetetlen az iskolák működéséhez. Ezért tart minden évben egyszer külön gyűjtést az Egyház. Nem csupán a jogtalanságok miatt (ez legyen a politika dolga), hanem keresztény kötelességünk miatt. Ha nem is jártunk oda, vagy családunkban sincs olyan, aki egyházi iskolában tanult, fontosnak kell tartanunk a katolikus nevelés ügyét.

Plébániánkhoz közel lévő (elérhető) katolikus iskolák:
Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium
Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola
Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 
Ferences Gimnázium, Szentendre
Szent András Általános Iskola

További egyházi iskolákat itt talál
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...