A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. február 26., szombat

Nézzétek a mező liliomait!

"Senki sem szolgálhat két úrnak; mert vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy tiszteli az egyiket, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak. Ezért azt mondom nektek: Ne aggódjatok az életetekért, hogy mit egyetek, se a testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több az élet az ételnél, a test pedig a ruhánál? Nézzétek az ég madarait: nem vetnek, nem aratnak, csűrökbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem értek ti sokkal többet ezeknél? Ki az közületek, aki aggodalmaskodásával képes az életkorához egyetlen könyöknyit hozzátenni? És a ruha miatt miért aggódtok? Nézzétek a mezők liliomait, hogyan növekszenek: nem fáradoznak és nem fonnak; mégis, mondom nektek: még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. Ha pedig a mezei füvet, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, Isten így felöltözteti, nem sokkal inkább titeket, kishitűek? Ne aggódjatok tehát és ne mondogassátok: ,,Mit együnk?'', vagy: ,,Mit igyunk?'', vagy: ,,Mibe öltözködjünk?'' Mert ezeket a pogányok keresik. Hiszen tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mindezekre szükségetek van. Ti keressétek először az Isten országát és annak igazságát, és mindezt megkapjátok hozzá. Ne aggódjatok tehát a holnapért; a holnap majd aggódik önmagáért. Elég a napnak a maga baja." (Mt 6,24-34)
Az evangélium olvasása közben akaratlanul is Assisi Szent Ferenc vagy Boldog Kalkuttai Teréz jut eszünkbe. Szent Ferenc Istent mint Teremtőt csodálta és imádta. És ezt úgy valósította meg, hogy szerette az ő műveit is, és mindig Krisztushoz akart hasonulni. XVI. Benedek pápa szava jut eszünkbe, amikor azt mondta az előző vasárnapokon, hogy Jézust utánozni kell, mert csak így tudunk igazán nyomába szegődni. Ezt pedig leborulva kell megtenni. Elfeledni önmagunkat, és leborulni a Legszentebb előtt. Szent Ferenc, amikor csak meglátott egy templomot, leborult, mert tudta, hogy ott jelen van Isten. A papokat pedig tisztelte, és csókkal illette őket, mert számára egyértelmá volt, hogy azok Krisztus képei a világban, és ők mutatják be a legszentebb áldozatot.
Az evilági gondok sokszor elzárnak minket a szent dolgok elől. Jézus gyermekkorában otthagyta szüleit, mert nem a világi dolgok voltak számára az elsődlegesek, hanem "Atyja dolgai". Az evangélium legmélyebb üzenete az Istenre való ráhagyatkozás. Lényeges természetesen az, hogy az ember megjelenése ápolt legyen, jól öltözött legyen, ne legyen büdös. Ez azonban nem jelenthet napi több órás "tükör előtt áldogálást". Nem a parfüm márkája, nem a legjobb ruha, nem a kimeríthetetlen ruhatár a cél. Ezek is eszközök. Régen például az új ruhát először a templomba vették fel, mert először Istennek kellett "megmutatni". A ruha, étel, ital felőli aggodalom ezt jelenti: az eszközöket meg kell hagyni a maguk szintjén. Azok eszközök, és nem cél. Isten a cél, ezért vele kell foglalkozni, az "ő dolgaiban" kell járni, és jártasnak lenni. A földi dolgok nem adnak örök boldogságot. A pillanatnyi örömökbe sem vethetjük reményünket. Istenbe, aki végtelen, és aki az örök élet adója, egyedül a belé vetett hit adhat reményt a mindennapokban. Sok fiatal öngyilkosságot követ el, mert a közösségi oldalra feltett képét vagy idézetét nem "lájkolják", vagy negatív véleményt írnak hozzá. Nyilván a fiatalnak senki nem mutatta fel a helyes értékeket, és azokat a dolgokat, melyeket követnie kellene a boldogság eléréséhez. "Ez a világ elmúlik"- mondja Jézus. Ha tehát elmúlik, és ő pedig az "örök életet adó Ige", akkor a logika melyiket diktálja követni? Hogy nem látható Jézus? És Istent sem látta senki? "Én veletek maradok a világ végezetéig" - mondja Jézus. És velünk maradt az Oltáriszentségben - "csodálatos kincset adtál, és közöttünk maradtál" - énekeljük egyik népénekünkben.
"Ne aggódjatok tehát a holnapért; a holnap majd aggódik önmagáért." - halljuk Jézust a mai szakaszban. Szent Ferenc Perugiai legendájában ezt olvassuk:
"Hogyan tartották meg az Evangéliumot szó szerint
Ugyanabban az időben, mikor Szent Ferenc együtt élt akkori testvéreivel, annyira tiszta szándékú volt, hogy attól az órától fogva, melyben az Úr kinyilatkoztatta, hogy neki és testvéreinek a szent evangélium eszménye szerint kell élnie, azt akarta, és arra törekedett, hogy azt egész életén át szó szerint megtartsa. Ezért annak a testvérnek, aki főzni szokott, megtiltotta, hogy amikor babot kíván adni a többieknek, azt előző nap este, mint szokás, beáztassa meleg vízbe, hogy megtartsák a testvérek a szent evangélium ezen igéit: "Ne aggódjatok a holnap miatt." És így a testvér csak azután áztatta azt be, miután elmondták a reggeli zsolozsmát. Ugyancsak ez okból még hosszú időn át sok testvér, számos helyen, ahol időztek, főként pedig a városokban, megtartotta ezt, nem akarva több alamizsnát szerezni vagy elfogadni, csak annyit, amennyi egy napra elegendő nekik."
A legendához hasonló módon élet Teréz anya, aki szintén nem törődött a holnappal és Istenben bízott, ráhagyatkozott. A világhoz és a világi dolgokhoz való ragaszkodásunk a szabdság hiánya. Szabadok pedig csakis Krisztusban lehetünk, aki számunkra az Út, az Igazság és az Élet. Álljon itt Teréz anyától két imádság:

Szabadíts meg, ó, Jézus,

a vágytól, hogy szeressenek,
a vágytól, hogy magasztaljanak,
a vágytól, hogy tiszteljenek,
a vágytól, hogy dicsőítsenek,
a vágytól, hogy előnyben részesítsenek,
a vágytól, hogy kérjék véleményemet,
a vágytól, hogy helyeslésre leljek,
a vágytól, hogy népszerű legyek;
a félelemtől, hogy megaláznak,
a félelemtől, hogy megvetnek,
a félelemtől, hogy megütnek,
a félelemtől, hogy megrágalmaznak,
a félelemtől, hogy elfelejtenek
a félelemtől, hogy bántanak,
a félelemtől, hogy kigúnyolnak,
a félelemtől, hogy meggyanúsítanak!

Himnusz az Élethez

Az élet egyetlen - ezért vedd komolyan!
Az élet szép - csodáld meg!
Az élet boldogság - ízleld!
Az élet álom - tedd valósággá!
Az élet kihívás - fogadd el!
Az élet kötelesség - teljesítsd!
Az élet játék - játszd!
Az élet vagyon - használd fel!
Az élet szeretet - add át magad!
Az élet titok - fejtsd meg!
Az élet ígéret - teljesítsd!
Az élet szomorúság - győzd le!
Az élet dal - énekeld!
Az élet küzdelem - harcold meg!
Az élet kaland - vállald!
Az élet jutalom - érdemeld ki!
Az élet élet - éljed!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...