A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. február 14., hétfő

Nyelveken dicsérni Istent

A Szent Cirill és Szent Metód ünnepén tartott szentmisén megtelt a templom. A helyi híveken kívül a környező településekről is érkeztek a misére. A szentmisét bemutató Karaffa János atyával koncelebrált Kálmán atya és a piliscsévi plébános is (Feldhoffer Atal atya). A szentmisén a szlovák és magyar énekek mellett az imádságok is két nyelven voltak, valamint János atya szlovák nyelven is szólt a hívekhez. Beszédében kiemelte, hogy a nyelvek Isten adományai, és azokon egyenlőképpen lehet (és kell) Istent dicsőíteni. A két szent élete példa a békére, egyetértésre és a másik ember elfogadására. Ők megtanulták azt a nyelvet, amelyet a missziós területen beszéltek, így alázattal közeledtek hozzájuk, nem pedig ellenségeskedéssel. Isten adományai a nyelvek, és nem lehet senkit sem megítélni az alapján, hogy milyen nyelvet (más nyelvet) beszél. A katolikusságunk (egyetemességünk) ebben is megnyilvánul, hogy mindenki a saját nyelvén dicséri Istent.
A szentmise végén Karaffa Jánost köszöntötte Lendvai József polgármester és Ackermann Kálmán plébános atya. A Pávakör énekelt.
Az ünneplés a Szlovák Házban folytatódott, ahol Demjén Tamásné, a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a ma ünnepelt két szent munkássága minta a mi munkálkodásunkra is, amelyet a szlovák hagyományok őrzésében kell kifejteni. Ma is komoly munka vár azokra, akik az elődök hagyományait szeretnék átadni a fiataloknak. Ehhez viszont ismerni kell a nyelvet is. Ackermann Kálmán atyát is felköszöntötte születésnapja alkalmából az elnök asszony, Piliscsév polgármestere és a Pávakör vezetője, "Gizi néni".
Képeket is közlünk hamarosan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...