A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. február 16., szerda

XVI. Benedek pápa mai tanítása

Honlapunkon már írtunk Keresztes Szent Jánosról. Ma délelőtti katekézisén a Szentatya róla beszélt Rómában. A pápa bemutatta a szent életét, és elmondta, hogy a szent találkozott Avilai Nagy Szent Terézzel, amely találkozás létfontosságú volt számára. Vele beszélte meg a kármelita rend reformjait, és a legfontosabbnak ezt tartotta: mindent Isten nagyobb dicsőségére tegyen. A két szent hónapokig dolgozott együtt.
A kármelita rend reformja nem volt könnyű, és János számára nagy fájdalmat jelentett ez - mondja a pápa. 1591. decemberében halt meg Keresztes Szent János, és 1726-ban avatták szentté. A spanyol irodalom egyik legnagyobb lírai költőjének tekintik. A pápa rámutatott négy fő művére: "A spirituális dal", "Élénk szerelem-láng", "A sötét éjszaka", "Kármel hegyére vezető út".
Az első műben János a lélek tisztulásáról ír, és arról a szeretetről, mellyel Isten szeret minket. A második műben az Istennel való átalakulásról ír. A Kármel hegyére csak úgy juthatunk el (a tökéletességre), ha előtte megtisztítjuk szívünket. "A sötét éjszaka" pedig passzív szempontból mutatja be a lelket, hogy Isten képes a lélek megtisztítására egyedül is...
A művek megismerése és a főbb szempontok segítség lehet az életszentség útján előrehaldnunk. Keresztes Szent János szerint minden, ami létezik jó, mert Isten teremtette. De csak az ember kapta meg azt az ajándékot, hogy Isent megismerje - az egy és háromságos Istent. Isten az irántuk való szeretetét Krisztusban mutatta meg. Ő kiüresítette önmagát. Nekünk is szükségünk van az önkiüresítésre és a belső megtisztulásra. Ez a tisztulás nem a fizikai dolgok elutasítása, hanem a függőségtől való mentesség. "Mindent Istenbe, mint az élet központjába kell helyezni" - mondta a pápa.
Nyitottnak kell lenni Istenre, és nem szabad akadályokat állítani elé, amely a lélek szabadságát gátolná.
A pápa köszöntötte az USA-ból érkező diákokat is. Végül a német nyelvű zarádokokat így köszöntötte XVI. Benedek: "Külön köszöntöm az Eisenstadt-i egyházmegye zarándokait, Ägidius Zsifkovics püspök kíséretében. Keresztes Szent János hív minket, hogy egész lényünket, minden örömünket és gondunkat az Úr fényében lássuk, mert vele jutunk fel az Istenben való élethez. Hagyjuk magunkat, hogy Krisztus szeretete formáljon bennünket, ezzel bennünk és általunk működhet. Az életszentség nem privilégium, hanem hivatás és ajándék minden kereszténynek. Isten kegyelme vezessen titeket minden utatokon!"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...