A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 27., hétfő

Ave Rex Ladislaus!

Azt mondják róla, hogy "fejjel nagyobb mindenkinél". Nem ismer határt az igazságszolgáltatásban, tud gyöngéd és irgalmas lenni. Ma ünnepeljük Szent László királyt.
1040 körül született Lengyelországban, és 1095-ben halt meg Nyitrán. I. Béla király fiaként került a trónra annak halála után. 
Egy róla szóló regényben ezt olvassuk (a király mondja): "A papok Isten szolgái! Azokat büntesse Jézus Úr, ha rászolgálnak. A püspökök azonban alázatosan vessék alá magukat a szentséges római pápának, a papok pedig a püspökök igazságos bíráskodásának." 
Szent László hittel kormányozta az országot. Számára a hit és az ország vezetése összekapcsolódott. Az Egyház és az ország megújulását Isten keresésében látta, Isten felismerésében. A legfőbb megújulási (rendelkezési) pontnak a zsinatot találta. 
Szintén az említett regényben olvassuk ezt a párbeszédet:
"- A papok is anyagiasak!
- Tudom, királyom. - hajtotta le fejét a püspök. - Gyarló emberek azok is. Rájuk férne egy kis megújulás. A pápa úr erősen sürgeti és a külső országokban sokat gyűléseznek róla.
- Tartsunk zsinatot! - indítványozta a király. - Nekünk nem szabad a külföldtől elmaradnunk. 
- Sőt adjunk jó példát! - lelkesedett a püspök. - Hiszen az egész világ szeme rajtunk van. 
László egész télen a zsinat eszméjével foglalkozott. ... Megszerezte külföldről az ottani újabb törvényeket... . Negyven szakaszba foglaltatta mindazt, amit szükségesnek tartott a vallás és az erkölcs ellen való bűnök, a vallásos kötelezettségek, egyes szertartások, az egyház vagyona és jogai ügyében."
Imádság Szent Lászlóhoz: Üdvözlégy, jóságos király, minden dicséretre méltó Szent László! Dicsőségünk vagy, kegyes és hatalmas pártfogónk, jóságos védelmezőnk! László, az Úrnak hitvallója, tedd erőssé népedet közbenjárásoddal, hogy boldogságodnak kegyelme megenyhítsen minket, kiket a bűnök súlya nyom, és így a te vezérleted alatt az örök jutalmat elnyerhessük. Szent László király, népednek szilárd reménysége, tekints a téged kereső nemzet áhítatára és járj közben értünk, mindnyájunk üdvösségére. Amen. (XIV. századi esztergomi breviráriumból az ÉE nyomán.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...