A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 8., szerda

A Szentlélek harmadik ajándéka - Jótanács

"Jöjj el, Lélek, Életadó, örök Jótanács! Dolgainkban jól dönthessünk: szállj le népedre! Hadd kövessük sugalmadat, Jótanács Lelke!" (ÉE 129) 
A Szentlélek hét ajándékáról elmélkedünk sorozatunkban. Már szó volt a Bölcsességről és az Értelemről. Clairvaux-i Szent Bernát a jótanácsról elmélkedve felidézi Máté evangéliumát: "Boldogok az irgalmasok, mert ők is irgalmasságot nyernek." (Mt 5,7) Salamon pedig ezt mondja: "Az irgalmas lelkű áldásban részesül" (Péld 22,9). Életünk helyes döntéseit elsősorban a nyolc boldogság határozza meg. Amikor annak alapján döntünk, cselekszünk, akkor remélhetjük, hogy Isten közelében, neki tetsző módon élünk.
A Jótanács segít felismerni a jót, a helyes döntést. Segít mérlegeni bizonyos helyzetekben. De segít abban is, hogy elrontott dolgainkat helyrehozzuk.
Assisi Szent Ferenc így imádkozott: "Ó Szentséges Atyánk, teremtőnk, megváltónk, vigasztalónk és Üdvözítőnk. Aki a mennyekben vagy: az angyalokban és a szentekben; te világosítod meg őket tudásukban, mert te vagy, Uram, a fényesség; te gyújtasz szeretetre, mert te vagy, Uram, a szeretet; te töltöd el őket bentlakásod által boldogsággal, mert te vagy, Uram, a legfőbb jó, az örök, akitől minden jó ered s aki nélkül semmi jó nincsen." A Miatyánkról elmélkedve Szent Ferenc nem fél meglátni és felismerni a Szentlélek művét és munkálkodását bennünk. A Lélek Isten nélkül nem működik. Az Ő szeretetében él és munkálkodik. Elválaszthatatlan Isten végtelen szeretetétől. A Legfőbb Jó megtanít minket a szeretetre. A Jótanács Lelke a leghelyesebb döntést segít meghozni: szeretni.
XVI. Benedek pápa a Deus caritas est enciklikájában ezt írja: „Ha a szeretetet látod, látod a legszentebb Szentháromságot” – írta Ágoston. Az iménti meggondolásokban tekintetünket Jézus megnyitott oldalára emelhettük, Őrá, „akit keresztülszúrtak” (vö. Jn 19,37; Zak 12,10), és fölismertük benne az Atya tervét, aki szeretetből (vö. Jn 3,16) egyszülött Fiát küldte a világba, hogy megváltsa az embert. Amikor Jézus a kereszten meghalt, miként az evangélista elmondja, „kilehelte a lelkét” (vö. Jn 19,30) – a Szentlélek azon közlésének bevezetéseként, melyet föltámadása után valósított meg (vö. Jn 20,22). Így teljesedett az „élő víz folyóinak” ígérete, melyeknek a Szentlélek kiárasztásának köszönhetően a hívők bensőjéből kellett fakadniuk (vö. Jn 7,38–39). A Lélek ugyanis az a belső erő, mely összhangba hozza a szívüket Krisztus szívével, és arra indítja őket, hogy az embertársakat úgy szeressék, ahogyan Ő szerette őket, amikor lehajolt, hogy megmossa a tanítványok lábát (vö. Jn 13,1–13), s különösen amikor mindenkiért odaadta az életét (vö. Jn 13,1; 15,13)." (Deus caritas est 19.)
Kérjük a Szentlélek harmadik ajándékát is: a jótanácsot. Segítsen minket, hogy minden nap, minden tettünkben és találkozásainkban Isten terve szerint cselekdjünk: szeretve cselekedjünk.   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...