A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 12., vasárnap

A Szentlélek hetedik ajándéka - Istenfélelem

"Jöjj el, Lélek, Életadó, Istenfélelem! Imádjuk a Legszentebbet: szállj le népedre! Tiszteletre nevelj minket, Félelem Lelke!" (ÉE 129)
Sorozatunk utolsó részében az Istenfélelem ajándékáról elmélkedünk. Szent Bernát felidézi a Zsoltáros szavát: "gyűlöltem a gonoszságot". Ezt alátámasztja a Példabeszédek könyvében található gondolattal: "Az Úr félelme a rossznak utálata." (Péld 8,13) Mi ez a félelem? Egy olyan rettegés, melyben egy bűnöző tud tartani valakit? Olyan félelem ez, amely megöli az ember idegeit? Nem. Az Úr félelme szent félelem. Az ember tudatára ébred a Szentlélek által, hogy milyen kicsiny a Teremtő nagysága előtt. A Filippi levélben ezt olvassuk: "félve-remegve munkáljátok hát üdvösségeteket" (Fil 2,12). "Kornéliusz százados, aki az egész zsidó nép tanúsága szerint derék, istenfélő férfi, egy szent angyaltól azt az utasítást kapta, hogy hívasson el házába és hallgassa a tanításodat." (ApCsel 10,22) Kornéliusz pogány volt, de megtért. Istenfélelme arra indítja, hogy a feltámadás boldog tanúja legyen.
Lukácsnál pedig Simeon istenfélelméről és jámborságáról olvasunk (Lk 2,25). Azok, akikben a Lélek működik, Isten emberei. Nem ennek a világnak élnek, hanem Isten tanítását és akaratát fürkészik Jézus Krisztus szeretetében. Ő az, aki felnyitja a vak szemét, de a még mindig kételkedő apostoloknak a Szentlélek által nyílik csak meg értelmük: ekkor már semmi nem szabhat határt igehirdetésüknek. Ha kell, vérükkel hirdetik a keresztre feszített és feltámadott Urat.
Az Istenfélelem (az Úr félelme) ajándéka a büszkeség ellenszere és az alázat kezdete. Szent Benedek azt mondja, hogy Isten jelenlétében kell élni és tenni mindennapi dolgainkat. Úgy kell élni, hogy Isten minden tettünket látja. Ez nem "kukkolás", nem "megfigyelés", hanem a szerető Isten gondviselésének jele. A mai világban szeretnek egyes emberek a másik megfigyeléséből sportot űzni, és azt valamilyen célra felhasználni. Isten egyedül üdvösségünk érdekében használja fel azt, amit tőlünk látott. Isten jelenlétében és imádatában élni Benedek szerint a bűntől is megmenti a lelket.
Az istenfélelem segít felsimerni a szépet és a szentet. Az istenfélelem hiányában a szép és szent iránti érzék kiveszik az emberből. Ezért szükséges például az, hogy az istentiszteletünk (melyben jelen van Isten félelme is) milyen, hogyan "néz ki", milyen elemei vannak a liturgiának. Az a pap, aki Istent féli, imádja, és tudatában van kicsinységének és szolgaságának, nem fogja a középpontba helyezni magát, és nem egyéni produkciót fog tartani, hanem bemutatja a legszentebb áldozatot Istennek.
Az Úr félelme öröm a Szentlélekben. Nem morbid és önző lelkiismeretesség, hanem segít szent bátorsággal az Atya jelenlétében élni.
Az Úr félelme az Eucharisztikus csodálatra ösztönöz minket, ahogyan buzdított minket Boldog II. János Pál pápa az Eucharisztia évében. A szentmisében az angyalok énekéhez társulunk, amikor a prefációban elénekeljük a "Szent vagy"-ot. Arcunk megremeg, és szüntelenül ezt kiáltjuk: "Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet!" (Iz 6,3)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...