A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 5., vasárnap

"Itt vagyok, hogy erősítselek titeket a hitben!"

XVI. Benedek pápa ma délelőtt a horvátországi ünnepi szentmisén elmondott beszédében először Josip Bozanic horvát bíborosnak mondott köszönetet. Felidézte az Áldozócsütörtök utáni időszakot: az apostolok összegyűltek Máriával, és várták a Jézus által megígért Szentlelket. Ugyanígy gyűltek most Zágrábban is össze a szentmisére. Jézus "főpapi imájának" jelentésére mutatott rá, hogy miként ő elhagyta a világot, megdicsőült. Amint a kereszten is meghal, mégis megdicsőül (Szent János evangéliumának teológiája). Az Egyház missziós küldetésében nagy szerepe van a családnak. Biztatta a horvátokat, hogy folytassák azt a keresztény elköteleződést, mely ma is megnyilvánul az ország katolikus családjaiban. A mai társadalomban sürgető szerepe van az elkötelezett családoknak. Minden család legyen bátor, és tegyen tanúságot Krisztusról! "Kedves családok! Örüljetek az apaságnak és az anyaságnak!" "Kedves horvát keresztények! Bátran hirdessétek az evangéliumot egész lényetekkel, az Úr szavait érezve: "Menjetek, és tegyetek tanítványommá minden népet!" (Mt 28,19).
A szentmisén több mint 300.000 hívő vett részt. Regina caeli imádságában a Szentatya megköszönte a hívek áldozatos jelenlétét, és utalt a horvátok Máriás-lelkületére. A pápa az összes családot Szűz Mária oltalmába helyezte. "Azért vagyok itt ma, hogy erősítselek titeket a hitben!" Kiemelte a milánói hetedik családi Világtalálkozó jelentőségét is. "Az Úr adjon Egyházának számtalan szentéletű pásztort, mint Boldog Juan." Őt ma avatták boldoggá Spanyolországban. A Szentatya utalt életpéldájára.
A szentmise végén a horvát püspöki kar elnöke is megköszönte a Szentatya jelenlétét. Elmondta, hogy a horvát családok elkötelezetten akarják építeni a jövőt. "Szentatya! Tisztában vagyunk azzal, hogy ma a család és a házasság stabilitását romlás fenyegeti." Kifejezte, hogy Horvátország Európában a keresztény értekeket képviseli, és küzd a családok és alapvető emberi jogok érdekében. Végül a Szentatya áldását kérte az egész állami és egyházi vezetésre, valamint az egész horvát nép számára.
Fotók: facebook







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...