A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. március 27., vasárnap

Elmélkedés a vasárnapi communioról

A communio az áldozási ének. A latin liturgiában a communio nevet kapja, mely az áldozást jelenti. Az áldozók vonulását és a szentáldozást kíséri. Ezt is antifonális módon énekelik: előénekesek és nép váltakozva. Az antifónák közti zsoltárt énekli a kórus (előénekesek). "A X-XII. században eltűnik a zsoltározás az antifóna után. Ezt részben a körmenetek ritkulása, majd megszűnése indokolta, részben pedig az áldozók számának a megcsappanása, miközben sokszor csak a pap áldozására szorítkoztak. A II. Vatikáni Zsinat helyreállítja a zsoltározást az antifóna után. A nagyböjt idején az evangéliummal van összhangban a legtöbb áldozási ének, míg a nagyhéten a szent napok eseményeit követik." - írja Füzes Ádám plébános.
A mai vasárnap áldozási éneke így hangzik: "Qui bíberit aquam, quam ego dabo ei, dicit Dóminus, fiet in eo fons aquae saliéntis in vitam aetérnam." "Aki ebből a vízből iszik, amelyet én adok neki, mondja az Úr, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4,13.14)
Az evangéliummal teljes mértékig egybehangzó. Az Egyház nyomatékosan tárja elénk a szent liturgiában Jézus szavát. Amikor áldozni megyünk, szívünkben készülünk egyesülni az Úrral. Lelkünk tápláléka Krisztus, akit az imént még mint Isten Igéjét fogadtuk szívünkbe. Közel akar engedni magához, saját testét és vérét adja eledelül. Ő is szomjazza hitünket, hiszen küldetése a világ megváltása. Megnyitotta az üdvösség kapuját, és várja, hogy bemenjünk örök dicsőségébe.
A szentáldozás kegyelme az örök életre szól. A földi liturgia előképe a mennyeinek. Istennel találkozunk a liturgiában, és részt veszünk Krisztus keresztáldozatában. Soha nem lehetünk eléggé hálásak ezért a kegyelemért. Csak annyit tehetünk, hogy lelkünket tisztára mossuk a szentgyónásban, kiengesztelődünk Istennel, akitől elszakadtunk a bűn miatt, és magunkhoz vesszük Krisztus testét. Őt pedig "leborulva áldjuk", és reméljük, hogy a "vízforrás" majd "örök életre szökell" bennünk.
Az alábbi videón a mai vasárnap teljes énekanyaga is hallható 1965-ből az Oregon-i bencések előadásában.
Az említett communio 9:51-nél található. (A YouTube-on megnyitott videónál alatta látható az énekek listája. Az időre kattintva az adott ének hallható.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...