A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. március 3., csütörtök

Ha Istent szeretjük, szabaddá válunk

A tegnapi általános kihallgatáson XVI. Benedek pápa felidézte Szalézi Szent Ferenc alakját. Ő az újságírók és írók patrónusa. A XVI. században született Franciaországban, Párizsban tanult teológiát. Megtapasztalta 1586-ban, hogy a hit mély válságban van. Ekkor sok teológiai vita alakult ki, például az eleve elrendelés tana is ekkor született, vagyis hogy Isten határozza meg előre, hogy valaki a mennybe vagy a pokolba kerül. Ez a hívőkben rettenetes félelemre adott okot. Szent Ferenc egy belső megvilágosodás által ezt mondta: "Nem kérdezem többé, Isten mit akar velem, egyszerűen szeretem Istent, elhagyom a félelmet, és szeretem Őt..."
A szent írásai hamar ismertek lettek, melyek közül kitűnik a Philotea, melyre felhívta a figyelmet a pápa:

"Bevezetés a vallásos életbe, ahol megmutatja, hogy minden állapotban és foglalkozásban lehet Isten által vezetett életet élni. Természetesen egy kapucinus más életet él, mint egy alkalmazott, vagy pilóta, vagy valaki, aki vendéglőben dolgozik, de mindegyik tud Istennel élni, és Bölcsessége által szentté válni. Az életszentségnek sok formája van, nincs benne egyformaság. Ahogyan Szalézi Szent Ferenc, akarjuk magunkat Isten kezére bízni, és szeretete által egyre inkább formálódni. Az Úr áldjon meg mindnyájótokat!"
A Szentatya szlovák nyelven is köszöntötte a zarándokokat: "Melegen üdvözlöm a szlovákiai hívőket, különösen a katolikus iskolák tanárait a kassai érsekségből, akiket Stanislav Stolárik vezet. A Sabinból érkezett zarándokokat, és a görögkatolikusokat Šarišského Jastrabia-ból. Testvérek, a mai összejövetelünk Szent Péter apostol sírja mellett megerősít minket abban, hogy egyetemes Egyház vagyunk."

Az audiencia teljes egészében megnézhető itt - német nyelvű kommentárral és fordítással.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...