A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. március 28., hétfő

A lelkek dicső emelője

Ma emlékezik meg az Egyház Szent III. Szixtusz pápáról. Nagy Szent Leó pápa így ír róla:
Szent falaknak dicső építője, de még dicsőbb emelője a lelkeknek, melyekbe saját jámborságának műveit a messze jövőre kihatólag lerakta. (Chobot: i.m. 70)
Szent III. Szixtusz volt a 44. pápa az egyház történetében. 432. július 31-én választotta meg a római zsinat és egészen haláláig, 440 augusztus 18-ig maradt hivatalában. A római születésű pápa a császári család anyagi támogatásával elődeit felülmúló helyreállítást végzett Rómában (a nyugati gótok pusztítása után). Új épületeket hozott létre, sokat pedig felújított, díszített. Felépült a Szent Lőrinc bazilika, a lateráni bazilika keresztelőkápolnája. A S. Maria Maggiore (akkor liberiuszi) bazilikát mozaikokkal díszítette. Felépítette a Santa Sabina templomot is, mely Alsáni Bálint (Alsán, 1330 k. – Pécs, 1408. november 19.) politikus és diplomata, Pécs püspöke, bíboros, egy ideig Magyarország alkancellárja címtemploma volt.
Folytatta a Nesztoriosszal zajlott vita rendezését. Pápasága idején érkezett Szent Patrik az ír szigetre.
Részt vett az efezusi zsinaton, és az utána összeülő krisztológiai vitákat már ő hívta össze. Pontifikátusának egyik legjelentősebb állomása volt ez, mert itt a dogmatikai vitáknak sikerült végére járni. Jézus isteni és emberi voltában megegyeztek, azonban Szűz Mária személye körül viták voltak még. A vita azzal zárult, hogy elismerték: Szűz Mária Theotokosz, azaz Istenszülő.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...