A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. október 30., szombat

Történelem I.

Szerettük volna, ha az egyre nézettebb honlapunkon a látogatók igénybe veszik a szavazási lehetőséget is. Ezzel azonban a több száz látogatóból csupán hárman éltek. Bízunk abban, hogy a továbbiakban kedvet kapnak hozzá...
Legutóbbi kérdésünk az volt, hogy mikor lett önálló a plébániánk? A helyes válasz az volt, hogy 1800-ban. Ennek könnyedén utána lehetett nézni az egyházmegyei honlapon is.
Szeretnénk, ha nem csak a helybeliek tudnának meg többet a pilisszentkereszti plébánia történetéről. Így többször felbukkan majd történelmi bejegyzés is.
A plébániánk 1772-ig Csaba (ma Piliscsaba) filiája, majd 1800-ig Szántóhoz tartozott. Ekkor lett önálló plébánia. (A fília egy olyan hely, amely egy adott plébániához tartozik, és az ottani plébános a fília plébánosa is. Nincs külön helyben lakó plébánosa.) A templom egyhajós barokk stílusban épült a pálos atyák megbízásából. 1766-ban a budai pálos prior áldotta meg. Tornyát 1803-ban kapta. A főoltár a megfeszített Krisztussal 1774-ből, a két mellékoltár és a szószék az 1770-es évek végéről való. Mindhárom értékes, copf stílusban készült. A keresztelőkút szintén a XVIII. században készült. A szentély félköríves záródású, Kákonyi Asztrik falfestménye dísziti. 1995-ben történt a templom belső restaurálása. Ekkor a templom szentélyében két, az 1700-as évek végéről való szekkó festményt találtak. Az értékes faberendezések restaurálása 1995 közepétől folyamatos volt. Az értékes szószék restaurálása 1997-ben megtörtént. A keresztút szintén Kákonyi Asztrik ferences szerzetes alkotása.
A következő kérdésünk oldalt található, ennek megfejtéséről, és az esemény részletes bemutatásáról a szavazás lezárásakor olvashatnak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...