A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. április 23., szombat

Húsvét vigíliájának szimbólumai

Ezt az írásunkat korábban ígértük, és ezt úgy illik, hogy teljesítsük is (ha már mindent nem is tudunk...). Az első lényeges elem a tűz. A sötétség szerepe a mai liturgiában nélkülözhetetlen. Miért? Mert így jobban fel tudjuk (antropológiailag) fogni a fény jelentőségét. Krisztus a fény, a tűz. Ő tüzet jött gyújtani a földre. Ő a világ világossága. A tűzszentelés szövege ez: "Könyörögjünk! Istenünk, te szent Fiad által isteni fényességed tüzét adtad híveidnek. Kérünk, szenteld † meg ezt az új tüzet, és a húsvéti ünnepek kegyelmeivel mennyei vágyakra gyújtsd föl szívünket, hogy tiszta lélekkel jussunk el örök dicsőséged fényének megünneplésére. Krisztus, a mi Urunk által. H.: Ámen."
A húsvéti liturgiában eredetileg frank szokás alapján egy kőből (Krisztus-szimbólum) új tüzet csiholnak, és ezt áldják meg. Népszokás szerint pedig innen gyújtották meg a kialudt otthoni tűzhelyet is!
A húsvéti gyertyát öröm kíséri. A diakónus (vagy pap) felkiáltása (Krisztus világossága), majd az Örömének. A húsvéti gyertya és a mögötte vonuló menet arra a tűzoszlopra és népre emlékeztet, amelyben Jahve járt azon az éjszakán a fogságból kivezetett izraeli nép előtt, és mutatta a szabadság felé vezető utat.
A víz, melyet megáldanak ezen az éjszakán, az élet jelképe. "Az újjászülető természet" is hirdeti, hogy Jézus Krisztus feltámadt. Mi a vízből születtünk újjá, és lettünk a feltámadás boldog tanúi a világban. Aki ezen az éjszakán részesül a keresztség szentségében, annak ez örök emlék lesz lelkében, melyhez (ha elesik és rossz útra tér) mindig, mint forráshoz vissza tud menni.
A feltámadási körmenet talán a 'leglátványosabb' rész ma. A századok során alakult liturgiája. Volt olyan időszak is, amikor a nép nem vett részt rajta, mivel túl korán volt. A körmenet eucharisztikus, de a monstranciát vivő pap előtt a feltámadt Krisztust szimbolizálja a húsvéti gyertya és a feltámadt Jézus szobra ("Alleluja szobor"). A körmenet hirdeti az egész népnek (a nem hívőknek is), hogy Jézus feltámadt, és ez a mi legnagyobb örömünk.
XII. Piusz pápa helyezte az éjszakai órákra 1955-ben a vigília liturgiáját. Magyarországon 1990 előtt politikai okokból nem lehetett az éjszakai liturgiát gyakorlattá tenni, mert minden utcai gyülekezésnek a sötétedés előtt be kellett fejeződnie.
A húsvéti vigília liturgiája tartalmaz még más szimbólumokat is, mint például a tömjén, vagy az olaj (keresztségkor). Ezekre nem térünk ki. A lényeges továbbra is, hogy a szertartásra figyeljünk, elmélkedve hallgassuk a szent szövegeket. Az Egyház mint Anya kíván minket vezetni ezen a szent éjszakán is, hogy együtt találkozzunk majd Jézussal (a Feltámadottal) az emmauszi úton...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...