A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. április 17., vasárnap

Virágvasárnap a Vatikánban - képekkel frissítve!





Még több képért kattintson ide!

Délelőtt 09:30-kor elkezdődött Rómában, a Szent Péter téren a virágvasárnapi liturgia. A tér majdnem megtelt a zarándokokkal (közel 60.000 ember), akik kezükben pálmákkal és olajágakkal vettek részt a szertartáson és a szentmisén. A Passiót három diakónus éneke vezette, akikhez kórus társult. (A pápai liturgia teljes szövege elérhető innen.) Amikor a Passióban Jézus halálához értek, a Szentatyával együtt mindenki letérdelt, és csendben imádkozott.
A Passiót követte XVI. Benedek pápa homíliája (németül vagy szlovákul innen elérheti). Jézus tudta, hogy mi vár rá, és önként vállalta szenvedését - mondta a pápa. Tettével új húsvét jött el. Mi is együtt zarándoklunk Isten felé Jézussal. Ebben a zarándoklatban viszont Isten segítsége szükséges. Ő képes felemelni minket, saját erőnkből nem vagyunk rá képesek. Két nehézségbe ütközünk: egyedüllét és a harag. Isten szeretete áll ezzel szemben. Mi a két "erő" között állunk. A szentmise szavaira utalt a pápa: "sursum corda". A szív felemelése Istenhez az önkiüresítés által lehetséges. Egyedül nem lehet Istenhez felemelkedni, kell az ő ereje és szeretete. Jézus a kereszten mindenkit "magához vonz". A körmenet zsoltárára utalva elmondta, hogy "Akinek a keze tiszta és ártatlan a szíve", az mehet föl az Úr hegyére. A kéz tisztasága és a szív ártatlansága segít abban, hogy meghalljuk Isten hangját és szeretetére nyitottak legyünk. Jézus vezet minket a magasba, Istenhez - az ő útján.
A szentbeszédet csendes elmélkedés követte. A szentáldozás végén felcsendült Bach ismert kantátája a Passióból. Végül a szokásos Úrangyala imádság következett. Először francia nyelven szólt a zarándokokhoz XVI. Benedek pápa.











 A szöveg utáni képek a kath.net élő közvetítéséből származnak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...