A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. április 11., hétfő

Még nincs vége...

A tékozló fiú hazatér
Mondhatnánk azt is, hogy most kezdődik a böjt java. Sokan a 'hajrá' előtt hagyják abba, adják fel eddigi küzdelmüket. A böjt - mint a keresztény élet mintája - állandó harc a gonosz lélekkel. Nem lehet abbahagyni még a feltámadás ünneplése után sem, hiszen az "orító oroszlán" mindig "körbejár". Tegnap volt nagyböjt ötödik vasárnapja, és ez már konkrétan Jézus szenvedésére és dicsőséges feltámadására irányítja figyelmünket. Várjuk a Jeruzsálembe való bevonulást, a szentháromnap misztériumának ünneplését és húsvét éjszakáját, amikor a sötétben megkezdjük húsvét vigíliájának ünneplését.
Ilyenkor a gonosz lélek talán jobban megkísért minket, mint eddig. Mikre kell odafigyelnünk?
Martin Fuchs az Eichstätt-i egyházmegye lelkipásztora. Az ő gondolatai alapján vegyük sorra, mire kell figyelnünk jobban:

Legyen rendszeres az imaéletünk: étkezés előtt, napszakokban. Imádkozzuk rendszeresen a rózsafüzért.
Ajánlott havonta gyónni, súlyos bűn után minden esetben!
Járuljunk gyakrabban a szentáldozáshoz. Ennek feltétele a kegyelmi állapot (súlyos bűn meggyónva...) és a szentségi böjt megtartása (CIC. 919 §1.: „Aki a legszentebb Eucharisztiát magához akarja venni, a szentáldozás előtt legalább egy órán keresztül tartózkodjék minden ételtől és italtól; ez alól kivételt csak a víz és az orvosság jelent.”)
A böjt és hústilalom továbbra is fontos. Jövő héten nagypéntek lesz, ezen a napon háromszor szabad étkezni (egyszer jóllakni), hústilalom van.
A vasárnap és ünnepnapok alkalmával szentmisén kell résztvenni. (CIC. 1247. kán.- Vasárnap és más kötelező ünnepeken a hívők kötelesek szentmisén részt venni; tartózkodjanak továbbá azoktól a munkáktól és ügyletektől, amelyek az Istennek járó liturgikus tisztelet megadását, az Úr napjának sajátos vidámságát vagy a lélek és a test kellő pihenését akadályozzák.)
Óvakodni kell a botrányoktól: „De aki megbotránkoztat csak egyet is ezek közül a kicsik közül, akik hisznek bennem, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tenger fenekére vetnék.” (Mt 18,6) Magától értetődően kerül a keresztény a mindennapi életben mindent, ami másokat bűnbe vihet, Istentől eltávolíthat.
A mások bűnében való közreműködés is veszélyes. A katekizmus 9 idegen bűnt sorol fel: bűnöset tanácsolni; bűnöset parancsolni; más bűnébe beleegyezni; mást bűnre ingerelni; a bűnt dicsérni; a bűnt elhallgatni; a bűnt meg nem büntetni; a bűnben részt venni; a bűnt védeni.

A keresztény ember élete nem örökös rettegés. Éppen ezért a bűnbánat örömteli számunkra, mert bízunk Isten végtelen irgalmában, és tudjuk, hogy ha kérjük, megbocsát. Krisztusért és vele éljük bűnbánó életünket. A böjti időszakban vele vagyunk a pusztában, vele együtt vállaljuk a szenvedést és az önmegtagadást. A világ nem érti tettünket, sokszor mi is a könnyebb utat választjuk. Istenhez azonban mindig lehetséges a visszatérés, és a vele való kiengesztelődés a szentgyónás szentsége által.
Készüljünk fel a most következő nagyhétre, hogy Jézus Krisztus szenvedésének és feltámadásának misztériumából egyre többet felfogjunk (noha felfoghatatlan), és így váljunk mi is a feltámadás tanúivá.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...