A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 12., vasárnap

Az Egyház katolikus és apostoli

XVI. Benedek pápa pünkösdvasárnapi homíliájában kiemelte: az Egyház katolikus, minden ember számára nyitott. Az Egyház felöleli az egész világot, meghaladva minden faji, nemzeti határt. A Szentatya 40 bíborossal és 50 püspökkel együtt mutatta be a mai ünnepi szentmisét a Szent Péter bazilikában.
Beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyházat nem az emberi akarat tartja össze, nem ügyeskedések és szervezési képességek. Az Egyházat a Szentlélek inspirálja. Pünkösd ünnepe a teremtés ünnepe is. "Isten kinyilatkoztatja magát, Isten az ok, Isten az akarat, Isten a szeretet, Isten a szépség." A Teremtő Lélekben és a Szentlélekben való hit egymástól elválaszthatatlan. Az Egyház nem lehet szent a tagok által csupán, hanem azért, mert Isten önmagában, a Lélekben tiszta és szent.
A Bábeli zűrzavar káoszt okozott. Pünkösdkor viszont a "hit, remény és szeretet" volt az, amit mindenki megértett saját nyelvén. Így alakult meg az új közösség, az Isten Egyháza.
Az öröm a Lélek ajándéka - mondta a pápa. "Az elveszett barát jelen van újra, aki megdöbbent, az most boldog." Ez az öröm több: Jézus nem csupán barát, hanem maga az igazság. A tanítványok örültek, amikor meglátták Jézust. Ma, pünkösdkor a hitben látjuk meg Jézust. Megmutatta nekünk kezét és oldalát, és ez örömünkre szolgál. Ezért szeretnénk imádkozni: Uram, mutasd meg magadat! Add nekünk jelenlétedet, és ez lesz számunkra a legnagyobb ajándék: öröm.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...