A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 10., péntek

A Szentlélek negyedik ajándéka - Erősség

"Jöjj el, Lélek, Életadó, örök Erősség! Lendületet te adj nekünk: szállj le népedre! Szívünket tedd kitartóvá, Erősség Lelke!" (ÉE 129)
Clairvaux-i Szent Bernát nyomán elmélkedünk. Ő erről az ajándékról szólva felidézi az evangéliumot: "Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele." (Mt 5,6) Éhséget és szomjúságot érzünk az igazság iránt, hogy erősek, bátrak és legyőzhetetlenek legyünk. Salamon ezt mondja: "Menekül a gonosz, bár nem űzi senki, az igaz, mint az oroszlán, biztonságban érzi magát." (Péld 28,1) Aki gonoszat tett, már önmagában fél és retteg. Lelkiismerete kérdőre vonja, hogy amit tett, az vajon helyes-e? Aki viszont az igazságra szomjazik és az igazság szerint cselekszik, az nem fél, olyan bátor, mint egy oroszlán!
"Az igazat nem éri soha veszedelem, hanem a rosszak tele vannak bajjal." (Péld 12,21) Az erősség az igazság keresésében rejlik. Aki keresi és megtalálja az igazságot, vagyis Jézus Krisztust, az lesz erős, bármilyen megpróbáltatás érje is.
Szent Bernát felidézi a Zsidó levelet: "Mások gúnyt és megostorozást, sőt bilincseket és börtönt tűrtek el, megkövezték, kettéfűrészelték, agyonkínozták, kardélre hányták őket, juhbőrbe és kecskebőrbe öltözve bujdostak, nélkülözés, üldözés és zaklatás közepette. A világ nem volt méltó rájuk. Ezért a pusztában, a hegyek közt, a föld barlangjaiban és szurdokaiban bolyongtak." (Zsid 11,36-38) Pál apostol másutt pedig ezt mondja: "Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség, ruhátlanság, életveszély vagy kard?" (Róm 8,36) Minden rosszindulat ellenére erős marad az, aki kitart Krisztus szeretetében.
Szent Bernát végül felidézi az Énekek Énekét: "Oly szép vagy, kedvesem, mint Tirsa városa, és mint Jeruzsálem, olyan kedves vagy!" (Én 6,4) A Vőlegény (Krisztus) szeretete csodálatra és kimondhatatlan szerelemre indítja a lelket. Aki Krisztust szereti, az nem tudja máshogyan tenni, mint 'szerelemmel'. A szerelem erőssége pedig megvan bennünk, még akkor is, ha sokszor kísértésbe esünk, vagy a bűn által eltávolodunk Istentől.
Az erősség szükséges, hogy a feltámadás boldog tanúi lehessünk. Kérjük az Erősség Lelkét, hogy minden nap Krisztus szeretetének erejét öntse belénk, hogy azzal az erővel hirdessük Krisztust, amellyel azt tették az apostolok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...